donderdag, januari 26, 2023

Cruisevaart

Amsterdam is een geliefd toeristisch centrum dat veel heeft te bieden. Het is dan ook steeds meer een populaire bestemming voor cruiseschepen. De Passenger Terminal Amsterdam (PTA) waar de cruiseschepen aanmeren is door zijn opmerkelijke architectuur inmiddels een belangrijke markering van de Amsterdamse haven.

Bestemming Amsterdam

Amsterdam is net als een cruisereis zelf, een unieke belevenis. Het historische stadshart staat in zijn geheel op de wereld erfgoedlijst. Het prachtige centrum van Amsterdam is compact waardoor alles op loopafstand is, van diamantslijperijen tot de wereldberoemde musea. Ook de regio van Amsterdam biedt veel bezienswaardigheden en mogelijkheden tot prachtige excursies.

Passenger Terminal Amsterdam

De cruiseschepen meren af bij de Passenger Terminal Amsterdam. Van daaruit kunnen passagiers eventueel lopen naar het centrum. De terminal zelf kent een grote ontvangsthal en diverse horeca- en winkelvoorzieningen en er is een toeristisch informatiepunt.

Ook is er een busterminal met een aankomst -en vertrekhal voor touringcars. Voor auto's zijn ruim vierhonderd parkeerplaatsen beschikbaar. Ook zijn er aanlegplaatsen voor rondvaartboten. De terminal heeft bovendien faciliteiten voor evenementen en tentoonstellingen.
Passagiers kunnen per voet, openbaar vervoer of per boot naar het centrum van Amsterdam.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Passenger Terminal Amsterdam.

Ligplaatsreserveringen

  • Voor ligplaatsreserveringen van zeecruises neemt u rechtstreeks contact op met de Passenger Terminal Amsterdam, via telefoonnummer 020-5512 557 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
  • Voor ligplaatsreserveringen van riviercruises neemt u contact op met Haven Amsterdam.

Zakelijke ondersteuning

Voor alle informatie rond een cruise call in Amsterdam kunt u terecht bij de stichting Amsterdam Cruise Port. Amsterdam Cruise Port vertegenwoordigt een breed netwerk van organisaties. De serviceverlening varieert van advies tot het aanleveren van foto´s voor brochuremateriaal.
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Amsterdam Cruise Port.

Nautische cruise-informatie

Het is slechts 25 kilometer (14 zeemijlen) van de zeesluis in IJmuiden naar de Passenger Terminal Amsterdam. Schepen worden begeleid door een loods met ervaren, meertalig nautisch personeel.

Voor een vlotte doorvaart verzoekt Haven Amsterdam om:

  • minimaal zes uur van te voren de ETA (estimated time of arrival) door te geven aan het Haven Operatie Centrum in IJmuiden (telefoon: 0255 - 523 934, 24 uur per dag)
  • herhaal dit om drie uur en één uur voor aankomst op het Loodsstation
  • voor uitgaande schepen is de meldingstijd vier uur voor vertrek
  • afwijkingen van meer dan een half uur moeten minimaal drie uur voor vertrek worden gemeld

Met deze informatie stelt het Haven Operatie Centrum een sluisplanning op.

Meer informatie?

Voor loodsen en tarieven kunt u terecht bij de Koninklijke Vereniging ScheepsAgenturen (KVSA).
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de commercieel manager Cruise van Haven Amsterdam: